top of page
Skribentens bildMatilda Skoglöw

Släktforska som ett proffs: 9 vanliga misstag att undvika

Uppdaterat: 3 sep. 2023

Som nybörjare är det lätt att glömma eller inte ha koll på hur släktforskning bäst går till. Det kan göra att du inte hittar informationen du hoppats på och till slut ger upp. Här är nio vanliga misstag du bör undvika för att lyckas med släktforskning.


Kvinna släktforskar på bibliotek

1. Du litar för mycket på andras släktforskning

Visst kan det kännas skönt när någon annan har gjort det svåra jobbet? Kanske har du en nära släkting som släktforskat innan dig eller hittar du ett släktträd på nätet. Men se upp! Felaktiga uppgifter blir lätt sanning om du kopierar någon annans släktforskning rakt av. Kontrollera alltid uppgifterna själv innan du skriver in dem i ditt släktträd.


2. Du drar förhastade slutsatser

Att slå upp en arkivsida och efter timtal av sökande äntligen hitta namnet du letat efter är en härlig känsla. Men bli inte för ivrig. I församlingarna (eller byarna) fanns det ofta personer med samma eller liknande namn. Se till att dubbelkolla att alla andra uppgifter stämmer, så att personen verkligen är släktingen du letar efter. Annars är risken att du väljer fel person i arkiven och att alla släktled därefter blir fel.


3. Du söker bara på en typ av stavning

Sökte du efter Margareta men fick ingen träff? Har du provat Margeta, Märta eller Maja Greta? I äldre tiders Sverige var synen på namn mer flexibel än idag. Stavningen av namnet du letar efter kan alltså variera mellan olika källor. Pröva att söka på olika varianter av ett namn innan du ger upp. Utgå gärna från andra saker du vet om personen, som födelsedatum eller var den bor.



4. Du tror att arkiven alltid har rätt

Precis som att du inte ska lita blint på andra människors släktforskning bör du inte heller se uppgifter i arkiven som absolut sanning. Många präster hade mycket att göra - då och då blev deras anteckningar i kyrkböckerna fel. Om du hittar motstridiga uppgifter om en person är det en bra idé att gå till förstahandskällan. Gäller det ett födelsedatum ska du till exempel leta i församlingens födelsebok.


5. Du skriver inga källhänvisningar

Källhänvisningar är A och O för en seriös släktforskare. Det är lätt att tro att du ska komma ihåg var och hur du hittade en särskild uppgift men minnet blir fort kort. Se till att skriva ner källan till din information direkt.


6. Du fokuserar för mycket på enskilda personer

Det är såklart häftigt att beta av namn efter namn och se släktträdet fyllas på i rasande fart. Risken är emellertid att du missar viktiga detaljer och ledtrådar till spännande historier på vägen. Så utöver att anteckna namn och årtal på dina släktingar, glöm inte kika på vilka deras grannar var eller vilka som var dopvittnen till släktingarnas barn.


Anteckningsbok för släktforskning

7. Du börjar leta för långt bak i tiden

Vill du bevisa ditt släktskap med Alfred Nobel eller kanske en kunglighet? Då är det lätt hänt att du direkt hoppar många generationer bakåt i tiden och vill börja släktforska på 1700- eller 1800-talet. Det är upplagt för problem och missförstånd. Se istället till att börja i en tid närmare dig och jobba dig strategiskt bakåt.


8. Du strukturerar inte upp din släktforskning

Det är roligt att släktforska och när du väl kommer igång är det lätt att fastna flera timmar framför digitala eller fysiska arkiv. Informationen du hittar läggs snabbt på hög. Ett vanligt misstag är att inte skapa en struktur för sin släktforskning, ett system för hur du ska hantera all information. Gör det redan för början.


9. Du ger upp för lätt

Vi vet alla hur det känns. I vad som känns som en evighet har du sökt efter den där uppgiften som ska ta dig vidare i din släktforskning. Men du hittar den bara inte, sitter fast. Ge inte upp! Ge det istället tid och prova att forska på en annan gren av släkten så länge. Kanske kommer du på en källa du inte letat i eller ett sätt att ta dig runt problemet. Att släktforska kräver envishet.


Comments


bottom of page