Har du börjat släktforska och sett förkortningar som AI:30 eller F:2 bland andras källhänvisningar? Vad betyder bokstäverna egentligen? Svaret är enkelt: det är hänvisningar till kyrkböckernas olika delar (kallas för serier). Systemet finns sedan 1884 och varje serie motsvarar en bokstav. Scrolla ner och lär dig förstå kyrkböckernas egna alfabet.
A. Husförhörslängder och församlingsböcker
I husförhörslängderna (kallades senare församlingsböcker) kan du följa familjer över tid och se vilka som tillhör ett visst hushåll. Här kan du hitta namn på alla familjemedlemmar, var och när de är födda, datum för vigsel, datum för flytt, dödstillfälle och hur bra kunskaper de har om kristendomen.
B. Flyttningslängder
I flyttningslängderna kan du följa hur personer flyttar till och från en församling, eller mellan olika hushåll inom den.
C. Födelse- och dopböcker
I födelse- och dopböckerna finns alla barn som fötts i en församling ett visst år nedskrivna samt vilka föräldrarna till barnet är, deras titlar, dopvittnen och faddrar.
D. Konfirmations- och kommunionslängder
I konfirmations- och kommunionslängderna har prästen noterat vilka som konfirmerats i församlingen och vilka som tagit nattvarden.
E. Lysnings- och vigselböcker
I de här böckerna kan du hitta vilka som haft lysning och gift sig i en församling under ett visst år. Du kan ofta se deras titlar och var de bodde innan de gifte sig.
F. Död- och begravningsböcker
I död- och begravningsboken listas alla personer som dött i församlingen. Du kan hitta datumet både för personens dödsdag och för begravningen. Ofta anges också personens ålder och ibland dödsorsak.
Men vad betyder siffran efter bokstäverna?
Jo, det finns ett system för att visa hur många av varje sorts kyrkbok som har upprättats i en församling. Siffran efter bokstaven anger vilken i ordningen en viss bok är. F:2 betyder till exempel att det är den andra (2) död- och begravningsboken (F) som någonsin har skapats i den församlingen.
Comments